Master filmelemzései

Master

Top Gun: Maverick

2022. június 12. - Master.

Az 1986-os Top Gun az amerikai vadászpilóták egy csoportjának kalandjait mutatja be a hidegháborús világ sajátos fegyveres feszültségein és a fiatal pilóták versengésein keresztül. Mindez egy romantizált kapcsolat szenvedélyességét illetve egy tragikus véget érő barátság részleteit is elénk tárva. Meglehetősen cool és érdekes sztori volt ez annak idején, az alig 23 éves Tom Cruise, a gyönyörű Kelly McGillis, a colos (188 centis) Anthony Edwards és a rivális pilótát alakító Val Kilmer főszereplésével.

top_gun_1986.jpg

A kép forrása: nytimes.com

A vagány, vakmerően repülő és a rejtélyes módon elhunyt, szintén vadászpilóta édesapjának nyomdokaiba lépő Maverick (Tom Cruise) bizonyítani tudja kivételes tehetségét, megküzd riválisaival (és önmagával), a végén pedig meghódítja a csinos oktatónő, Charlotte (Kelly McGillis) szívét is. Ennyi az eredeti történet, Tony Scott rendezésében. Aztán eltelt 36 év és egy új direktor, Joseph Kosinski elkészítette a folytatást. Kosinski számomra a 2013-as Feledés (Oblivion) megrendezésével bizonyította különleges kvalitásait. Ebben az érdekes és izgalmas sci-fiben egyébként szinte Tom Cruise-zal dolgozott együtt.

maverick2.jpg

Forrás: nypost.com

A Top Gun: Maverick egy nagyon jó érzékkel megrendezett akciófilm, amely még túl is szárnyalja az 1986-os eredetit. Hiteles az alapsztori, élvezetesek a vadászgépes jelenetek az F-18-as és a ma már elavultnak tűnő F-14-es gépekkel és kimagaslót alakít az 59 évesen is kitűnő formában lévő Tom Cruise is. Ami a többi karaktert illeti: ezúttal nem látjuk a szereplő-listán Kelly McGillist, Anthony Edwardsot és Meg Ryant, akik az 1986-os eredetiben kulcs-szereplők voltak, ám felbukkan Val Kilmer és két új figura is: Goose fiaként: Miles Teller (A beavatottból lehet ismerős) és az 51 évesen is bombázó Jennifer Connely.

maverick1.jpg

Forrás: LINK

Kapunk fordulatokat, izgalmakat, harcot földön, vízen, égen és remek zenéket, melyek megidézik az eredeti hangulatot. Egy teljes jelenet szól Jerry Lee Lewis nagy klasszikusáról, melynek címe: Great Balls of Fire. Ez a jelenet az egyik legjobb a filmben. A Top Gun Maverick nálam erős 90%-os mozi, a maga műfajában az egyik legjobb; idén pedig egészen biztosan a legkomolyabb sikerek közé sorolódott a mozikban. 

master_alsolec.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mastery.blog.hu/api/trackback/id/tr5017855183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jager_ 2022.06.12. 22:04:26

Nagyon jót tett a filmnek, a vadászgépes bevetés utáni jelenetsor, amikor Maverick feláldozva magát (de az akciót túlélve) megmenti Goose fiát. Aztán lezuhannak és együtt menekülnek előbb a földön, majd egy F-16-os gépen. Ez az egész feldobja baromira a sztorit. Nekem nagyon bejött. Tényleg jó a forgatókönyv és a rendezés is, egyetértek az elemzéssel.

Master. 2022.06.12. 22:13:44

@Jäger_: Igen, a film zárása sokat dob az egészen. De a menekülés nem F-16, hanem F-14 Tomcat vadásszal történik. Az 1974-ben hadrendbe állított típus már elavultnak vehető napjainkban. Ezen poénkodik is Bradley, ugratva Mavericket, aki annak idején, fiatalon még ilyenen repült. :)

Control_ 2022.06.13. 16:15:37

Hihetetlen, hogy Jennifer Connelly 51 éves.
Adatlapja szerint 1970 december 12-én született.

Master. 2022.06.13. 16:16:07

@Control_: Nem látszik rajta, az biztos! :)

Ződ2000 · http://egzostive.com 2022.06.18. 15:32:28

Az F14 szerepelésének oka, hogy az egyetlen amerikai vadászgép ami agresszornál (elvileg) hadrendben van: még a sah vásárolt be aztán a komcsi/fundamentalista forradalom után ki is vezette az USA az F14-est, hogy ne tudjanak alkatrészt szerezni.

Tulajdonképpen egy egy (topgun film léptékkel) nagyon realisztikis ellem ez, mert jó eséllyel ezt tudnák leginkább hazavezetni, és elvileg Irán még hadrendben tartja őket.
És ezzel ki is derül, hogy ki ellen mennek, bár asszem az ország nevét nem mondják ki a filmben.

Master. 2022.06.18. 15:34:52

@Ződ2000: Igen, szerintem is Iránban zajlik a legvégső éles bevetés . Erről írt több külföldi filmes oldal is, bár magában a filmben nem hangzik el egyszer sem. Gondolom a nemzetközi viszály elkerülése miatt.
süti beállítások módosítása