Master filmelemzései

Master

Obi-Wan Kenobi sorozat

2022. június 15. - Master.

Hardcore Star Wars rajongóként nagyon vártam már 2019 karácsonyán IX. epizódot és a Mandalorian streaming sorozatnak is megörültem, mely ugyancsak 2019 végén indult. (Később, 2020 decemberében egy második évaddal is megajándékozott bennünket a Favreau csapat, ami még jobb lett.) Azonban a 9. fejezet sajnos óriási csalódást okozott, a Mandaloriant viszont pozitív érzésekkel néztem végig (mindig elolvastam az egyes fejezet-elemzéseket a Mandalorian blogon.) Aztán jött némi szünet, majd előbb a Boba Fett sorozat, majd most júniusban a várva várt Obi-Wan is megérkezett. És nálam nagyot robbant, mert bár a legelső epizód lassan indult be, a második és főleg a harmadik rész igazi pörgős Star Wars életérzést adott.

obiwan.jpg

Forrás: www.imdb.com

Az 51 éves Ewan McGregor kb a harmadik részre talál önmagára és úgy tűnik egyre jobb és jobb lesz. A script pedig szépen illeszkedik a Sithek bosszúja (III. rész) zárásához: a Darth Vaderré váló Anakin Skywalker gyermekeit elrejtik a sithek elől, a leányzó (Leia) Organa szenátor gazdag házába kerül (az Alderaan -ra), a fiú pedig (Luke) a Lars családhoz, a Tatooine sivatag-bolygóra. Obi-Wan úgy dönt a fiút tartja szemmel és a közelében maradva kezd bujkálásba. Itt indul az Obi-Wan mini-sorozat cselekménye. A bonyodalmakat az indítja el, hogy bár Luke szépen cseperedik Beru néni és Owen bácsi házában, Leiát elrabolják az Alderaanról. Ob-Wan első feladata tehát 10 év után újra aktivizálódni és felkutatni majd haza vinni az ifjú hercegnőt.

Csakhogy a küldetés nem olyan egyszerű, mint elsőre tűnik: a 66-os parancsot túlélő Jedikre az egész galaxisban inkvizítorok vadásznak, akik majdnem ugyanolyan képességekkel bírnak mint a Jedik (el is hangzik a filmben, hogy sokuk korábban Jediként szolgált, csak átállt a sötét oldalra). Egyikük, Reva Sevander kimondottan Obi-Wanra vadászik. Az első részek negatív főszereplője így a Revát alakító fekete szépség: Moses Ingram.

obiwan_actors.jpg

Forrás: LINK

Az Obi-Wan sorozat képi világa, hangulata és stílusa is a Mandalorian filmekhez hasonló, amire egyébként Deborah Chow a garancia, aki a mandalori fejvadász kalandjai közül is többnél szerepel rendezőként és ennél a sorozatnál is a direktori széket foglalja el. Pozitívum tehát a komor, realisztikus megjelenítés és ezen túl Darth Vader felbukkanása is, amit a magam részéről óriási örömmel (és üdvrivalgással) fogadtam.

Jók a helyszínek és egyre jobb maga Ewan McGregor is. Kíváncsian várom a további részeket és remélem nem rövidül le az egyes epizódok játékideje. Az első három rész értékelése nálam 75% (a harmadiké Darth Vader miatt 80%). Jó hír: úgy tűnik végre a Disney kezdi érezni a Star Wars Univerzumot.

master_alsolec.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mastery.blog.hu/api/trackback/id/tr8817859011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nietzsche. 2022.06.18. 15:43:13

Azért azt hiányolom, hogy több grandiózus helyszín legyen a sorozatban. Mert amit eddig láttunk, az egy studio-teremben is leforgatható volt. Az egész estés kánon-filmekben látvány-gazdag helyszínek, bolygók szerepelnek. Egy kicsit tehetnének ebbe a sorozatba is ezekből.

Master. 2022.06.18. 15:47:50

@Nietzsche.: Szerintem látványos a sorozat is, de azt tudni kell, hogy egy streaming-sorozat költségvetése (kiadási-bevételi adatai) nem ott vannak, ahol a kánon-filmeké. De az Obi-Wan így is egy igényesen megcsinált, szórakoztató és elég látványos dolog egyelőre.

Kyria 2022.06.20. 08:18:30

Az 1-2. részt még a nosztalgia miatt megnéztem - meg mert nem találok semmit a Trónok harca után - de nagyon rossz volt, abbahagytam.
süti beállítások módosítása