Master filmelemzései

Master

Közepes lett az új Jurassic World

2022. június 20. - Master.

Pozitív értelemben vagyok elfogult a Jurassic World filmekkel kapcsolatban, mert azon kevesek közé tartozom, akik az első és a második JW epizódot is szerették. Nekem bejött ugyanis a főszereplők, Bryce Dallas Howard és Chris Pratt kettőse és még a 2018-as Bukott Birodalom furcsa alapsztorijával is elvoltam, mert annyira ütősnek találtam a látványvilágot. Ugyanakkor ez a legújabb, idei, harmadik fejezet már sajnos nem tudott lenyűgözni, noha ugyanaz a Colin Trevorrow rendezte mint az elsőt (és aki mellesleg a nem túl eredeti Star Wars IX. [Skywalker kora] forgatókönyvét is készítette).

jurassicw3_b.jpg

A kép forrása: IMDb

A fő probléma nem a színészgárda ezúttal sem, hanem maga a több sebből vérző és zavaros alaptörténet, melynek már nem a dínók állnak a középpontjában. A bekeretezett részben az alapsztori olvasható, amit célszerű átugornia annak, akik érzékeny a spoilerezésre.

Az alaptörténet lényege, hogy adott egy gátlástalanul pénzéhes (mi több: hataloméhes) milliárdos: Lewis Dodgson (Campbell Scott), aki óriás-cégével - mely genetikai kísérletekkel és agrár-termékek forgalmazásával foglalkozik és amelynek neve: Biosyn - egy egész Földet sújtó ökológiai és élelmezési katasztrófát idéz elő. Az óriás-szöcskéket, melyek a tragikus helyzetet okozzák ugyanaz a gén-kutató tudós, Dr. Wu (BD Wong) "teremtette" akik a második részben dínó-projektben is főszerepet játszott. Természetesen akadnak, akik felismerik a bajt és tenni akarnak ellene, elsősorban: az eredeti Jurassic Park filmekből ismert Ellie Sattler (Laure Dern), aki aktivizálja az ugyancsak régi karakter Dr Grant-et is (Sam Neill). Kettejük mellé társul a Lockwood kislányt kereső páros: Claire és Owen (Bryce Dallas Howard - Chris Pratt), illetve egy csinos, fekete pilótanő: Kayla Watts (De Wanda Wise). Így össze is áll egy kis csapat, mely a teljes Jurassic Franchise-t egyesíti (Jurassic Park + Jurassic World). Még a vagány káosz-kutató Ian Malcolm (Jeff Goldblum) is felbukkan, szintén szembeszállva a főgonosszal. Csakhogy küldetésüket megnehezítik a dínók, akik ezúttal "mellékszereplők". A cél: Dofgson megállítása és a génmanipulált szöcskék kiiktatása, a Biosyn-központ körül ólálkodó óriás dínók kikerülésével.

A történet tehát kicsit zavaros, a látványvilág viszont helyenként egészen lenyűgöző ezúttal is. Láthatunk például úgynevezett Giganotosaurust, mely a legnagyobb valaha létezett ragadozó (és a T. Rex fő vetélytársa), illetve hosszú karmú, hatalmas Therizinosaurust, mely az egyik jelenetben egy zöld békanyállal teli kis tóba kergeti Clairet (Bryce Dallas Howardot). A vörös hajú színésznő zöldes háttérben filmezve valóban cool látványt nyújt a hatalmas őshüllővel a háttérben.

jurassicw3_a.jpg

A kép forrása: looper.com

Ez a scene egyben a film egyik legjobb jelenete is. De azért akadnak más pozitívumok is, például kapunk egy remek jeges akciót, melyben egy furcsa, óriás-madárhoz hasonló dínó támad a Biosyn-bázisra tartó Owenre és Kayla-ra, mégpedig a jég tetején és alatta is. Aztán van megint raptorokkal motorozás, ezúttal városi környezetben (nem dzsungelben) és láthatunk T.Rexet is, most a Giganotosaurussal harcolva. És nagyon jó érzés viszontlátni a régi karaktereket: az alig öregedő Dr Grantet, azaz Sam Neillt a még mindig csinos Elliet azaz Laura Dernt és a "tökös", elvarázsolt Malcolmot (Jeff Goldblum).

Mindezek dacára a kicsit gagyi alaptörténet sajnos elrontja az egészet. Valahogy nem tudunk izgulni a főhősökért és az utolsó 20 percet leszámítva túl sok eredetiséget sem kapunk. A végén, amikor összeáll a "jók csapata" kicsit felpörög az egész és megcsillan a régi Jurassic feeling rövid időre. Ami a szereplőket illeti: Chris Pratt nagyon gyengécske - a kinyújtott kézzel való dínó bűvölés ezúttal kevés (és uncsi is már) - Bryce Dallas Howard pedig ezúttal takaréklángon "ég".

Egy mozijegyet azért persze megér a dolog a látványos jelenetek miatt, de erősen egyszer nézős az egész. Értékelésem kicsit az IMDb alatt van (ott jelenleg 6,0/10 ponton áll), nálam sajnos csak 50%-os, kihagyott lehetőségnek tekintem.

master_alsolec.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mastery.blog.hu/api/trackback/id/tr7517862003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Történelemtanár_ 2022.06.21. 11:05:46

Valóban látványos film és az is igaz, hogy az alapsztorija nagyon zavaros. Az óriás szöcskék "kifejlesztése" - melyek tönkreteszik a Föld gabonatermését kivéve a főgonosz cége által forgalmazottakat - teljesen más pályára viszik a cselekményt, így a dínók biodíszletekké válnak saját történetükben. Milyen kár ezért a franchise -ért és ezért a tényleg rangos szereplőgárdáért.

Master. 2022.06.21. 20:02:31

@Aëtius_: Úgy tűnik már nehezen tudnak új dolgokkal előrukkolni. Végül is ez már a hatodik fejezet: három Jurassic Park és három Jurassic World. Kifogytak.
süti beállítások módosítása