Master filmelemzései

Master

Egy meglepő akció-horror: Vadászat

2022. június 18. - Master.

A "sokkoló" talán picit erős jelző erre a különleges akciófilmre, de közel jár a valósághoz, Craig Zobel 2020-as rendezéséhez, mely a The Hunt (A vadászat) címet kapta. Már önmagában az alapsztori is érdekes: adott egy különböző emberekből álló csoport (eltérő korú nőkből, férfiakból összeválogatva) akiket szabadon eresztenek egy erdőben, majd vadászni kezdenek rájuk (mesterlövész puskákkal, íjakkal, gránátokkal és különböző csapdákkal).

hunt1.jpg

A kép forrása: ilgiornale.it

A menekülők nem ismerik egymást, akad köztük 70-es elhízott öreg úr és huszonéves, csinos fiatal lány is. Idővel kiderül: korábban mindannyian kritikával illették - mégpedig a blogok és online felületek világában - az amerikai liberális oldal publicistáit (és törekvéseiket). A vadászók tehát valójában bosszúra kész "ballib" átlagemberek, akik némi katonai képzést követően hobbi-vadászatként - szórakozásból és megtorlás céljából - lövöldöznek a kiválogatott jobb-konzervatív áldozatokra.

A sztori középpontjában kezdetben a menekülő csapat különböző tagjai állnak, de ahogyan sorra halnak meg, mindig újabb és újabb "főhőst" kapunk. Végül kiderül, hogy az egyetlen igazán profi köztük egy harmincas csinos nő: Crystal (Betty Gilpin). A talpraesett hölgy sorra ússza meg az üldözők csapdáit és támadásait, míg végül ő maga lesz támadó. Fordul tehát a kocka: Crystal - akiről kiderül, hogy katonai képzésben részesült és tévedésből került a csapatba - megkezdi az agresszorok csapatának felszámolását. Eljut a főszervezőhöz is, akiről kiderül, hogy vele hasonló korú nő. Kettejük összecsapása egy Kill Bill párbajhoz hasonló véres harccá változik. A szereplők közt van: Emma Roberts, Hilary Swank és Justin Hartley is, de igazán csak Betty Gilpin emelhető ki. Egyszerre nőies és erőteljes a jelenléte, miközben harcias, kőkemény és szexis is.

hunt3.jpg

A kép forrása: thatshelf.com

A Vadászat több egy egyszerű akciófilmnél: sajátos irónia és politikai szarkazmus is, ami görbe tükröt tart a túlságosan átpolitizált társadalmak elé. Sokan viszik ugyanis túlzásba manapság a politikával való foglalkozást és vesznek össze idegenekkel, barátokkal (néha még saját rokonaikkal is), egy-egy politikai ügy kapcsán (és nem csak külföldön, de idehaza is) A filmbeli történetben mindkét oldal elfajzott: az "áldozatok" sem egészen ártatlanok, hiszen korábbi életüket a másik politikai oldal rágalmazásának szentelték. A gyilkosok viszont deviáns, beteges őrültek, akik annyira belemerültek már saját politikai elveik szajkózásába, hogy az ellen-oldal lemészárlásától sem riadnak vissza. Több párbeszédben is megemlítésre kerül néhány politikai téma, mint a globalizáció, a klíma-probléma, a nemek egyenlősége, a migráció és a faji diszkrimináció. Míg az egyik oldal tagadja, sőt lesöpri és relativizálja ezeket a témákat, addig a másik oldal görcsösen védelmezi és a vele egyet nem értőket megöli. Egyszerre ijesztő és szánalmas, de az ember mégis arra gondol: ne adja az ég, hogy egyszer valóban ennyire elfajuljon a világ. [Bár hozzátenném személyes megjegyzésként: én a magam részéről fordítva tartanám hitelesebbnek a dolgot: vadászoknak jobban elképzelhetőek a "zéró-toleranciás" jobb-konzi-nacionalisták, mint a ballibek. De lehet, hogy ez is a polgárpukkasztás része.] A Vadászat mindenesetre egy Tarantino-filmekhez hasonlító, véres akció-orgia, rengeteg jó jelenettel és fordulattal.

hunt2.jpg

A kép forrása: IMDb

Pozitívum a lendületes, akciódús tempó, a pörgés és izgalom, a sok fordulat, negatívum viszont a hihetőség, mely sok esetben zavaróvá válik. Soha nem jön rendőr, a főhősnő mindenkit lenyom (még egy 120 kilós, képzett kommandóst is közelharcban) és átlag-újságírókat állítanak be érzéketlen gyilkológépeknek. A végső mérleg mégis pozitív irányba billen.

Megéri a 90 perces, rövidke játékidőt végignézni, mert aki jól bírja a véres gyilkolászást és szereti a folyamatosan adagolt meglepetéseket illetve fordulatokat egy horror-határokat feszegető, pörgős akciófilm keretei között, az kimondottan jól szórakozik majd.

hunt4.jpg

A kép forrása: IMDb

A Vadászat megérdemli a 75-80 százalékot, mert saját műfajában a többször nézhető, színvonalasabb akciók közé tartozik. Ajánljuk a Tarantino és Guy Ritchie filmek kedvelőinek és minden akció-fannak. Nem bánjátok meg, ha bevállaljátok! 

master_alsolec.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mastery.blog.hu/api/trackback/id/tr7117860925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fritz Gerlich 2022.06.18. 15:30:12

Engem egy kicsit Robert Rodriguez rendezői stílusára is emlékeztet ez a film. De igazság szerint van benne valóban sok Tarantinoi fekete humor is. Mindenesetre Craig Zobel ezzel a filmmel felkerült nálam a "térképre" a figyelemreméltó rendezők közé. Betty Gilpin pedig óriási.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2022.06.20. 08:18:41

Ezt a ballib dolgot hogy sikerült idekeverni?

Master. 2022.06.20. 08:20:37

@Le a spammerekkel: Láttad a filmet??? Az áldozatok mind jobboldali konzervatív bloggerek, akik tagadják a klíma-veszélyt, migráció ellenesek, stb, stb. A vadászok a politikai ellenfeleik, ballib-publicistákból lett gyilkosok. Ez az egész benne van a filmben. A sok gyilkolászás közt.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2022.06.20. 19:20:17

@Master.: magát a filmet nem, de amit egy gyors kereséssel találtam róla, abból ez nem jön át.

Master. 2022.06.20. 19:21:20

@Le a spammerekkel: Ha megnézed átmegy majd. :) Amúgy is ajánlom a megtekintését. Ha szereted az ilyen stílusú filmeket.
süti beállítások módosítása