Master filmelemzései

Master

Enola Holmes 2 (2022)

2022. november 24. - Master.

A ravasz londoni magánnyomozó, Sherlock Holmes alakját egy skót orvosból lett író, bizonyos Arthur Conan Doyle találta ki, mégpedig 1887-ben. A különleges megfigyelő-képességéről, magas intelligenciájáról és rendkívüli logikájáról illetve egészen egyedi emberismeretéről híres karakter örök segítője John H. Watson orvos és katona, aki legtöbbször a történetek mesélője (narrátora) is. Doyle mintegy 4 regényt és 56 novellát írt a londoni detektív-páros kalandjairól, világhírűvé téve a nyomozós műfajt minden földrészen.

enola_holmes2.jpg

Guy Ritchie 2009-ben, majd 2011-ben készített látványos kaland-akció-krimit Doyle történeteit felhasználva, így zseniálisan szórakoztató filmekkel ajándékozta meg rajongóit. Főszereplői: Robert Downey Jr, Jude Law és a gyönyörű Rachel McAdams egészen egyedi módon humoros és élvezetes játékkal teszik emlékezetessé mindkét részt. Ilyen előzmények után készült el 2020-ban az Enola Holmes első és 2022-ben második része, Harry Bradbeer rendezésében.

Mindkét Enola Holmes filmet a főszereplőnő, az alig 18 éves Millie Bobby Brown alakítása tesz különlegessé, mert a hölgy valami elementáris természetességgel, kedves bájjal és vicces esetlenséggel alakítja a férfi-detektívek világába csöppent kamaszlányt.

Az alapsztori a legelső részben érdekes, izgalmas és egy csetlő-botló kamaszlány alakra köré fonódik, aki eltűnt anyját keresi, magánnyomozó bátyja, Sherlock bevonásával. Ehhez képest a második rész sokkal bonyolultabb és összetettebb. Ebben a cserfes és mégis okos Enola, már mint önálló magándetektív kezd dolgozni egy szövevényes bűnesetet felgöngyölítve. Ezúttal is bevonja bátyját, sokkal komolyabb mértékben mint legutóbb.

Pozitívum a rengeteg szellemes párbeszéd, az autentikus XIX.század-végi helyszínek sokasága és persze Millie Bobby Brown játéka, negatívum pedig a kissé túlbonyolított alaptörténet, ami egy idő után "leülteti" a filmet. Értékelésem így is közepes feletti. A legelső epizódra: 80%, a másodikra: 65%.

vonal.jpg

Ajánlott posztjaim: TOP-200 kedvenc filmem, Top Gun: Maverick, Obi-Wan sorozat, Vadászat, Jurassic World: Világuralom, Outer Banks,

master_alsolec.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mastery.blog.hu/api/trackback/id/tr1617971886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása